Jörgen Magnusson om Schack för synskadade och annat löst folk!

Välkommen till Jörgen Magnussons sida för schack. Främst använder jag den för att stimulera schack bland synskadade, men förhoppningsvis kan fler ha glädje av sidan. Tonvikten läggs dock vid att förse spelare som har svårt att använda det ofta mycket visuellt utformade material som man möter i schackvideos och böcker med mer tillgängigt material. Jag är själv helt blind och kommer att göra mitt bästa för att inte alla ska behöva ägna tid åt att trixa sig förbi de tekniska svårigheter som synskadade schackspelare ställs inför. Du kommer finna instruktionsmaterial från nybörjarnivå och uppåt, men även en del tekniska vägledningar som ska underlätta för dig då du som synskadad använder schackklocka och spelar schack på internet. jag rekommenderar dig att regelbundet läsa igenom vilka rubriker som finns på sidan, för den byggs hela tiden ut.

Nyheter 2017-07-03

Turneringsbevakningar

OS för synskadade 2017

Den femtonde schackolympiaden för synskadade spelas i Ohrid i Makedonien. Hotellet ligger mellan en sjö som gränsar till Grekland och Albanien och ett berg som dramatiskt tornar upp sig bakom oss. Länk till turneringens hemsida.

Själv kan jag med skräckblandad förtjustning konstatera att det blir min tionde olympiad. Som trettonåring debuterade jag 1980 vid OS i Nederländerna. schack-OS för synskadade har flyttats från de ordinarie OS-åren och spelas nu ett år senare för att öka möjligheterna för deltagarländerna att få sponsorer. För många har det varit svårt att konkurrera om slantarna med andra intressenter som exempelvis paralympics.

Sverige har aldrig varit en topppnation vid OS och i år ser det extra tufft ut då två av våra bästa spelare, bröderna Markus och Patrik Berggren saknas. Till skillnad från många länder i västeuropa har vi dock lyckats hyggligt med återväxten och i år debuterar sextonårige Tage Johansson i landslaget där han spelar på andra bordet. Det ser också ljust ut när det gäller återväxten och till nästa OS hoppas jag att vi har klart lägre medelålder och högre snittrating än i år. Än högre medelålder är något som präglar flera av de andra västeuropeiska lagen. Tack vare bättre sjukvård har många människor som tidigare skulle blivit synskadade kunnat behålla synen, vilket ger oss ett alltmer begränsat antal personer att locka till synskadeschacket. Många länder lever på den ökande grupp av spelare som då de börjat se sämre på äldre dagar etablerat sig som starka spelare bland synskadade. Här har vi en stor framtida potential, men hitills består vårt lag av spelare som varit synskadade sedan barndomen. Sverige represeenteras i år i bordsordning av Jörgen Magnusson 2290, Tage Johansson 1885, Håkan Thomsson ännu ingen elorating, Richard Spele 1869 och Dobrivoje Vukovic 1669. Lagkapten är Magnus Holm.

27 länder dök upp till start, tyvärr saknas i år såväl Finland som Norge. Sverige rankas som nummer 14 så vi fick ta oss an regerande olympiska mästarna i den första ronden!

Sverige-Ryssland i rond 1

Vår tredjebordsspelare, Håkan Thomsson anlände en dag senare än övriga laget, så i rond ett mönstrade vi även vår reserv. Ryssland har ett jämnt lag där bord 4 hade 2316 och förstabordet 2427. På bord 2-4 ligger våra spelare mellan 1700-1900 så där såg det alltså mycket tufft ut. Jag själv har 2290 och hade dessutom vit så där kunde det mycket väl bli utdelning.

Vi hade en hel del möjligheter i Richard Speles parti på bord 3, men efter en hård kamp gav motståndarens spelstyrka utdelning. På bord 2 och 4 spelade Tage Johansson respektive Dobrivoje Vukovic svart och de hade inga riktiga chanser på poäng.

Själv hade jag som ambition att spela aktivt och gärna offra någon bonde för långsiktig kompensation, men helst utan att utsätta mig för stora risker. Till en början gick allt enligt planen. Jag offrade en bonde, men fick löparparet och jag kunde även hindra min motståndare från att rockera. Jag siktade på att få tryck med två fianchetterade löpare och en del halvöppna linjer. Till min förvåning verkade jag spela rätt sunt de första tio dragen och vi fick spela utan teori vilket jag hoppades skulle gynna mig då min motståndare är en stark och mycket tävlingsaktiv spelare.

Min ringrostighet inverkade nog då jag begick ett grovt misstag och plötsligt hade jag visserligen fått två löpare mot två springare, men jag var fortfarande bonde under och jag hade dragit på mig en helt rutten ställning. Då hans kung fortfarande var i centrum såg jag ingen annan utväg än att offra två bönder till och göra allt för att öppna ställningen. Inombords svor jag som en borstbindare över hur jag kunnat försätta mig i den situationen och jag fick lägga ned mycket betänketid. Då vi spelade med 40 drag på 2 timmar började det bli stressigt då jag hade en kvart kvar efter dryga 20 drag. Men samtidigt började jag få en ställning där jag hade allt att vinna och inget att förlora.

Plötsligt hade jag vunnit tillbaks två bönder och hade nu ett slutspel med bonde under, men med löpare mot springare och en del svagheter att trycka på. Psykologist började jag trivas även om min motståndare nog fortfarande stod på vinst, men jag kunde spela snabba och aktiva drag och det började bli mer och mer kamp om poängen. Med två minuter kvar för 7 drag hade jag till och med enligt schackprogrammet Stockfish utjämnat och vi gick in i en dragupprepning. Jag kunde krävt remi med mitt trettioåttonde drag, men jag avstod från det för att provocera min motstndare till att försöka straffa min sturskhet. Alexey Smirnov hade cirka 10 minuter kvar mot min knappa minut och han föll för frestelsen att komplicera spelet. Plötsligt stod jag på vinst, men med få sekunder kvar begick jag ett grovt fel i drag 40 och stod på förlust, vilket min motstndare återgälldade med ett tillsynes mycket starkt drag.

Åter var det inga vackra tankar som gick genom mitt huvud då jag tog en promenad efter att ha klarat tidskontrollen. men lyckan verkade denna dag stå den galne bi och när jag kom tillbaka till bordet hade jag utarbetat en forcerad avveckling till remi där jag genom ett kvalitetsoffer kunde döda ställnigen.

Slutresultatet skrevs till 3,5-0,5 till Ryssland, vilket nog kan anses som ett relativt normalt resultat utifrån lagens sammansättningar. För egen del kunde jag konstatera att liket, dvs. undertecknad, fortfarande visar vissa ehuru mycket tvivelaktiga livstecken!

Sverige mot Nederländerna i rond 2

I rond 2 ställdes vi mot Nederländerna. Nu gjorde Håkan Thomsson entré på bord 3 och Richard Spele flyttades ned till bord 4. Våra motståndare hade ett jämnt lag där bord 1-4 låg mellan 1900-1700. Även i rond 2 hade vi vit på udda bord.

Till en början såg det rätt okej ut för oss. Ställningarna var jämna med undantag för mitt parti där jag lyckats misshandla en lugn ställning och snabbt försätta min kung i akut livsfara. Min lägre rankade motståndare tog chansen att bjuda remi, vilket jag snorkigt avslog för att locka fram misstag från min motståndares sida.

Tage Johansson hade spelat bra som svart på bord 2, men tappade plötsligt tråden. Som så ofta händer när ställningen börjar krackelera begick han ett misstag som snabbt ledde till förlust. Richard Speles parti förlöpte relativt lugnt och snart enades man om remi.

Min motståndare spelade bra och öste på mot min kung, medan jag försökte hålla ihop på kungsflygeln samtidigt som jag gradvis började få igång motspel på damflygeln. Plötsligt såg jag hur min motståndare kunde offra sig igeom och i en lång forcerad variant sedan få tillbaks materialet med ränta. Så kom offret, men till min lättnad offrade han på fel sätt och nu kunde jag genom en serie exakta drag ta udden av hans angrepp och slå igenom på andra kanten.

Håkan thomsson spelade onödigt försiktigt och fick så småningom en del problem, men ungefär då jag vunnit stod det klart att han kunde avveckla till remi vilket skrev slutresultatet till 2-2.

Laget har presterat något under vad vi kunnat förvänta oss och mitt eget spel har varit allt annnat än bra. Kanske är det pga. en utbrytande förkylning som jag begår enkla misstag. Det enda som varit säkert i mina partier är att dramatiken varit hög och att min största tillgång i partierna varit mina motståndares misstag.

Kosovo-Sverige i rond 3

I rond 3 mötte vi Kosovo. De hade inga spelare med elotal och vi hade heller ingen annan information om dem. Jag stannade på hotellet för att sova och kurera en kraftig förkylning medan de övriga i den svenska deligationen åkte in till staden Ohrid.

Vi hade svart på udda bord och idag mönstrade vi Dobrivoje Vukovic på bord 4. Tage Johansson fick tidigt ett kraftigt övertag som vit på bord 2 och det värmde i hjärtat när han kaxigt tog sin första seger i det svenska landslaget. Tyvärr drabbades vi ungefär samtidigt av en motgång på bord 4 där Dobrivoje Vukovic förlorade pjäs och sedermera partiet.

Efter en lite krokig spelöppning där jag till sist landade i en stenmursuppställning i holländskt. Vis av mina tidigare skakiga insatser spelade jag mer vårdat och jag kunde slå tillbaka min motstdares angrepp och efter 23 drag gav min han upp inför en oundviklig matt i nästa drag.

Håkan Thomsson spelade vårdat som svart i franskpt parti och kunde steg för steg underminera vits centrum och så skrevs slutresultatet till stabila 3-1.

Jag har väntat på ett maktskifte i världstoppen. Indien har enormt många synskadade spelare att välja bland, en stor satsning på schack generellt och många yngre spelare i laget. Skulle de nu detronisera Ryssland? I mötet mellan dessa länder visade sig Ryssland dock helt överlägset och de vann med imponerande och osannolika 4-0.

I rond 4 ställs Ryssland mot sin ärkerival Ukraina, men jag förväntar mig att ryssarna går segrande ur den striden.

Själva tar vi oss an Italien. De har fyra spelare på 1800. Jag spelar svart på bord 1 och jag borde kunna vinna om jag spelar lite vettigare än i början av turneringen. På bord 2-4 är det väldigt jämnt, men vi har vit i två av dessa partier. En uddapoängsseger vore ett logiskt och för oss positivt resultat. Vi inleder dagen med en morgontidig vandring uppför det berg vid vars fot hotellet ligger.

Italien-Sverige i rond 4

Det har varit stressiga dagar för mig. världsschackförbundet för synskadade har haft kongress under två förmiddagar och för mig har det även inneburit lite lobying.

Italien var vår motståndare i rond 4. De hade ett jämnt lag med spelare mellan 1800-1900 på de fyra förstta borden. Vi bytte ut Richard Spele på sista bord mot Dobrivoje Vukovic. För första gången på många år spelade jag sicilianskt som svart. Min motståndare valde det så kallade grand prixangreppet. Jag utjämnade nog rätt tidigt, men det märktes att jag inte riktigt var bekant med ställningstyperna. Jag överexpanderade och fick plötsligt stora problem.

På bord 2 spelade Tage Johansson mycket bra i londonsystemet som vit. Hans motståndare som ställt upp sig kungsindiskt stod snart inför akuta hot mot sin kungsställning och satsade på ett desperat motangrepp.

På bord 3 spelade Håkan Thomsson stabilt som svart och partiet gick mot remi även om Håkan hade lite press. Dobrivoje Vukovic hade långsiktiga problem då han hade två springare mot två löpare i en ställning som öppnades upp vartefter partiet fortlöpte.

Jag lyckades röra till ställningen och plötsligt hade en oerhört komplicerad ställning uppstått där vi båda hade två förbundna fribönder som sprang. En av mina rusade dock snabbt ned till b2 och jag kunde konstatera att jag antingen skulle spela remi eller vinna. Men jag hade fått lägga ned mycket tid och energi på att jobba mig ur min tidigare prikära situation och då jag även ville försöka vinna för lagets skull begick jag ett misstag och plötsligt såg jag att jag verkligen hade en allt annat än bra ställninng om min motståndare fann den rätta planen. Dags att se kaxig ut och bjuda remi. Min motståndares händer darrade och med tanke på att jag har 400 poäng högre rating accepterade han direkt. Jag kom undan med blotta förskräckelsen.

Det såg ändå bra ut för Tage stod på kanonvinst på bord 2. Men istället för att snabbt slå igenom på kungsflygeln tog han en kvalitet och motståndaren fick en hel del motspel. Vid korrekt spel var det fortfarande vinst men en olycka kommer sällan ensam och Tage gick in i ett mattnät.

Slutresultatet skrevs till 1-5-2,5 till Italien. Något som vi inte var nöjda med

Tvärt emot mina förutsägelser storspelade Ukraina mot Ryssland och vann med 2,5-1,5, man hade till och med mersmak.

Sverige-Danmark i rond 5

I rond 5 hoppades vi på att revanschera oss efter bakslaget mot Italien. Det såg också mycket bra ut till en början. Jag förväntade mig att Ernst Bindzus skulle spela holländskt. Han anade nog att jag förberett något och vi kom istället in i pirc. Ställningen blev snabbt ohållbar för min motståndare och jag kunde inkassera en etta efter endast 14 drag.

Håkan Thomsson spelade också förtroendeingivande på bord 3 och vann relativt bekvämt. Allt såg ut att gå mot en storseger.

Tage Johansson stod något bättre och avslog ett remianbud. Mensamtidigt tappade han tråden coh ställningen bröt tyvärr ihop rätt snabbt>/p>

Det blev inte muntrare då Richard Spele satte bort sig efter att ha spelat utmärkt. 2-2 var definitivt inget som vi önskat oss.

I toppen ställdes nu Ukraina mot Polen. Det starka polska laget vann med 2,5-15 och tog ledningen.

Sverige mot Makedonien i rond 6
Makedonien hade ett mycket starkt lag. Om vi skulle klara oavgjort kunde vi vara mycket nöjda. Jag hade vit mot Vladimir Trkaljanov. Han har 2235 och han är alltid farlig. Jag valde att damma av mitt gamla Londonsystem och det slog väldigt väl ut. Tidigt började jag bygga upp ett kungsangrepp mot hans kungsindiska struktur. Det gjorde att han nödgades gå till ett desperat motangrepp. Det var relativt lätt att ta det material han offrade och efter 25 drag gav min motståndare upp.

Tage Johansson kom som svart in i accellererad drake och han fick snart slagläge. Det var nervkittlande att se hur han missade tre avgörande lägen men så kom ytterligare ett och han kunde inkassera en mycket fin skalp mot en 2000-spelare

Tyvärr gick allt Makedoniens väg på bord 3 och 4 där Håkan Thomsson respektive richard Spele kämpade. Men 2-2 var ett klart positivt resultat.

I matsalen efter ronden mötte jag mina ryska vänner som var lyckliga som barn över sin seger mot Polen. Nu delade Ryssland Ukraina och Polen ledningen.

Litauen-Sverige i rond 7

Det var med en positiv känsla vi gick in i matchen mot Litauen. Jag mötte min gamle antagonist Boris Rositsan. Han har varit fidemästare men hans rating har sjunkit till 2100. Vi hade mötts vid två tillfällen. Båda partierna där jag varit svart slutade remi efter hård och lång kamp. Jag valde en lite udda variant i leninnggradvarianten i holländskt. Min motståndare bjöd remi efter sitt nionde drag, men jag gillade att ställningen redan blivit mycket komplicerad och avslog anbudet. Efter rätt bra spel från min sida vann jag bonde och det var sedan lätt att omsätta den i vinst. Det kändes som att min formkurva pekade brant uppåt!

För tage Johansson på bord 2 och Dobrivoje Vukovic på bord 4 gick det klart sämre. Men Håkan Thomsson som tidigt kommit uselt som svart i franskt visade att han har en god taktisk blick och plötsligt satt hans motståndare ohjälpligt fast i ett förnedrande mattnät. Detta föranledde sedermera vår lagkapten Magnus Holm att hålla ett sentimentalt tal vid middagen. Ytterligare ett klart positivt 2-2 mot våra starka motståndare.

Toppstriden såg ut att gälla hur många partipoäng som Ryssland, Ukraina respektive Polen skulle ta. De verkade svårt för andra lag att stoppa dem. Men Serbien ville ha ett ord med i laget och till min förvåning besegrade de Ukraina som nu halkade efter Ryssland och Polen som båda fortsatte att ånga på i delad ledning.

Slovenien-Sverige i rond 8

Vi hade ju klarat av 2-2 mot ett par starka länder och det verkade realistiskt även mot Slovenien som stod för motståndet i ronnd 8.

Jag hade svart mot en spelare på 2000 och de hade faktiskt något högre rating på bord 3 och 4 än på bord 1. Jag valde att åter försöka med sicilianskt parti. Min motståndare verkade vara en positionellt lagd spelare som inte gärna gick in i verkligt hårda varianter. Jag hoppades därför kunna utjämna enklare om jag spelade lite aktivt i början. Detta beslut fattade jag vid brädet jag hade förberett ett annat försvar mot hans 1. e4. Den variant som uppkom kände jag till, men relativt ytligt. Svart skulle stå lika men hans tionde drag avvek från det jag studerat tidigare. Jag insåg att ställningen var långt känsligare än jag förstått. Jag valde att rockera det var det enda rimliga draget i ställningen men det innebar samtidigt att jag var tvungen att offra först bonde och sedan kvalitet. Jag var långt ifrån säker på att jag hade kontroll för det kunde ju hända att vägen till utjämning skulle se ut på något annat sätt än det jag kommit på. Min motståndare fortsatte att spela snabbt 15 drag på 10 minuter medan jag lagt ned 50 minuter på de fem drag som jag spelat utan teori. Bonde under var jag men trots att en kvalitet ständigt hängde verkade det som att jag hade god kompensation. Så spelade min motstådare ett tillsynes starkt drag, vilket jag bemötte med en forcerad sekvens av drag som gjorde att min motståndare stod inför övermäktiga problem. Efter 24 drag kunde vi konstatera att vit skulle bli matt i nästa drag.

tyvärr var det tydligt att våra motståndre var för starka på övriga bord. Vi fick en till remi då Tage Johanssons motståndare bjöd för att säkra matchsegern som skrevs till 2,5-15 i slovénernas favör.

I rond 9 ställs vi inför Sydafrika. Det är en match som vi borde vinna och kanske har vi chans att komma bland de sexton bästa och därmed kvalificera oss till lag-VM.

Sverige-Sydafrika i rond 9

I sista ronden ställdes vi mot ett av de svagaste lagen i turneringen, Sydafrika. Dobrivoje Vukovic fick chansen på bord 4.

Sydafrika hade tre orankade spelare och på bord 2 hade de 1622 så vi var klara favoriter. På bord 4 var vi svart och Dobrivoje Vukovic utjämnade snabbt, men ställningen var svår att föra vidare till något konstruktivt och spelarna enades relativt snart om remi. Jag vann snabbt på bord 1 där min motståndare visserligen klarade att inte bli matt i spelöpppningen, men på bekostnad av förlust av en löpare. Även Tage Johansson och HÅkan Thomsson vann bekvämt och vi kunde avsluta turneringen med en seger med 3,5-0,5.

Ukraina hade förlorat mot Serbien och Indien som jag väntat mig mycket av hade tagit poäng av Polen så Ryssland kunde genom vinst i sista ronden säkra guldet före Ukraina och Polen.

Indien slutade på sjunde plats, men man låg klart närmre medalj än matchpoängen visade. De hade exempelvis klara vinstställningar på två bräden mot Ukraina, pjäs respektive två bönder över. Men tidsnöd och orutinerade spelare fällde utslag och man förlorade båda dessa partier. Deras förlorande spelare var bara femton respektive sexton år gamla och jag förväntar mig mycket av Indien vid VM i Italien 2019.

Vår insats blev inte så bra som vi hoppats. Vi slutade på plats sjutton. Det kändes surt då de sexton första länderna kvalificerar sig till lag-VM.

Våra insatser spretade en del. På bord 4 lyckades Richard Spele och Dobrovoje Vukovic bara skramla ihop tre remier sammanlagt. HÅkan Thomsson gjorde en mycket bra insats och tog 5 poäng av 8 på bord 3. Tage Johansson hade tufft på andra bord och förlorade 50 poäng i rating genom sina 3,5 av 9. Här ser jag emellertid många positiva tecken. Det var Tages första landslagsuppdrag och ett OS är alltid krävande. Med lite mer rutin hade 50 % legat inom räckhåll och han kommer växa som schackspelare genom det schackliga arbete som ett OS innebär i form av spel, men även genom det seriösa förberedelsearbete som föregick varje rond. Själv var jag mycket bekymrad över mitt spel i de första fyra ronderna. Det var alldeles för svajigt och jag kunde förlorat både mot Italien och Nederländerna. Mot ryssland blev det remi, men där stod jag både på förlust och vinst. Jag får vara mycket tacksam över mina tre av fyra i början av turneringen. Men sedan lossnade det rejält och jag vann fem raka utan några som helst bekymmer. Åtta av nio var ett av de absolut bästa resultaten på bord ett under OS, men man har tidigare infört en regel att bordspris endast kan tilldelas dem som spelar i lag som slutat på övre halvan i fältet. Nåja, jag var nöjd och kunde konstatera att jag åter klättrat över 2300 i rating.

SM för synskadade 30 mars-2 april 2017


Klicka här för att ladda hem presentationsföreläsningen inför SM.
Klicka här för att ladda hem deltagarförteckningen.
Klicka här för resultat rond för rond för klass 1.
Klicka här för resultat rond för rond för klass 2.
Klicka här för resultat rond för rond för klass 3.
Klicka här för att lyssna till ett referat av rond 1 i klass 1.
Klicka här för en Wordfil med partiet Johansson-Magnusson från rond 1.
Klicka här för att lyssna till en ljudfil om partiet Johansson-Magnusson från rond 1.

Här följer lite intervjuer efter turneringen.
Klicka här för att lyssna till en intervju med den nye sverigemästaren Håkan Thomsson!.
Klicka här för att lyssna till en intervju med Tage Johansson som är 16 år och redan fått ett elotal på 1900!
Klicka här för att lyssna till en intervju med turneringens debutant Mickaela Persson.
Klicka här för att lyssna till en intervju med turneringens yngste deltagare som också blandade sig i medaljstriden i klass 1.


Klicka här för att lyssna till en intervju med William Lyons, 90 år och bäste synskadade i klass 2.

Så här börjar du lära dig schack!

Det du behöver är ett schackbräde, sedan är det bara att hhänga med! Jag kommer leda dig steg för steg genom reglerna och du övar dig även med uppgifter där du använder de pjäser som du hunnit lära dig. Senare kommer jag också lära dig hur du kan spela schack på internet och du är alltid varmt välkommen att kontakta mig för att komma i kontakt med fler schackspelare. Klicka här för att kontakta mig via e-post. Lycka till!


Klicka här för att ladda hem presentationsföreläsningen.
Klicka här för en presentation av schackbrädet.
Klicka här för en genomgång av hur vi beskriver saker på schackbrädet.
Klicka här för en presentation av kungen.
Klicka här för en presentation av tornet.
Klicka här för att öppna en Wordfil med de ställningar som vi ska arbeta med. Leta först reda på diagram 1 och följ sedan länken nedan som för dig till en ljudfil om diagram 1.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 1.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 2.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 3.
Klicka här för att lyssna till en presentation av damen.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 4.
Klicka här för att lyssna till en presentation av bonden.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 5.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 6.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 7.
Klicka här för att lyssna till en presentation av löparen.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 8.
Klicka här för att lyssna till en presentation av springaren.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 9.
Klicka här för att lyssna till en diskussion om utgångsställningen.
Klicka här för att lyssna till en diskussion om schackliga principer.
Klicka här för att lyssna till en presentation av rockader.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 10.
Klicka här för att lyssna till en presentation av enpassantregeln.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 11.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 12.
Klicka här för att lyssna till instruktion och lösning till diagram 13.
Klicka här för att lyssna till en föreläsning om så kallad skolmatt.
Klicka här för att lyssna till en föreläsning om hur man avvärjer skolmatt.
Klicka här för att lyssna till en föreläsning om italienskt parti.
Klicka här för att lyssna till en föreläsning om spelöppninsfällan ryska damen.
Här finner du en fil där schackreglerna är samlade. Klicka här för att lyssna till en föreläsnin om spelöppninsfällan ryska damen.

Att använda schackprogrammet Winboard som gravt synskadad

Här går jag igenom hur du som är gravt synskadad och använder skärmläsningsprogrammet Jaws kan spela mot och analysera ställningar och partier med programmet Winboard. Winboard har modifierats för skärmläsare och det program som vi ska använda heter WinBoard For Jaws 4.5.2. Det går även att använda med skärmläsare som NVDA, men mina instruktioner har Jaws som utgångspunkt.
Klicka här för att lyssna till en instruktion om hur du installerar programmet.
Klicka här för att installera programmet.
Klicka här för att lyssna till en instruktion om hur du lämpligast ställer in Jaws för bästa resultat tillsammans med WinboardForJaws.
Klicka här för att lyssna till en instruktion om hur du väljer lämpligaste schackmotor som gör att du sedan kan ställa upp ställningar och analysera.
Klicka här för att lyssna till en instruktion om hur du ställer upp en ställning på schackbrädet i WinBoardForJaws.
Klicka här för en Wordfil där stegen för att ställa upp en ställning sammanfattas.

Den talande schackklockan Kaissa


Klicka här för att nå instruktionsmaterial om den talande schackklockan Kaissa.

Grundläggande slutspel

Här går jag igenom de mest grundläggande slutspelen. Avdelningen fungerar som en fortsättning på nybörjarmaterialet.
Klicka här för att lyssna till introduktionsföreläsningen om den här delen av sidan.

Att sätta matt med dam och kung mot kung


Klicka här för att lyssna till föreläsning 1 om att sätta matt med dam och kung mot kung.
Klicka här för att lyssna till föreläsning 2 om att sätta matt med dam och kung mot kung.
Klicka här för att lyssna till föreläsning 3 om att sätta matt med dam och kung mot kung.
Klicka här för att lyssna till föreläsning 4 om att sätta matt med dam och kung mot kung.
Klicka här för att lyssna till föreläsning 5 om att sätta matt med dam och kung mot kung.

Min spelöppningsskola

Här kommer jag att gå igenom många olika spelöppningar.
Klicka här för att höra om min tanke med materialet.

Nordisk gambit


Klicka här för att ladda ned en Wordfil som hör till den första föreläsningen.
Klicka här för att lyssna till introduktionsföreläsningen.
Klicka här för att ladda ned en Wordfil som hör till den andra föreläsningen. där behandlas den så kallade Schlechtervarianten.
Klicka här för att lyssna till schlechtervarianten del 1.
Klicka här för att ladda ned en Wordfil som hör till den andra föreläsningen om Schlechtervarianten.
Klicka här för att lyssna till schlechtervarianten del 2.
Klicka här för att ladda ned en Wordfil som hör till den tredje föreläsningen om Schlechtervarianten.
Klicka här för att lyssna till schlechtervarianten del 2.
Klicka här för att ladda ned en Wordfil som hör till den fjärde föreläsningen om Schlechtervarianten.
Klicka här för att lyssna till schlechtervarianten del 4.

Italienskt parti från vits perspektiv


Klicka här för att lyssna till en introduktionsföreläsning.
Klicka här för att ladda hem en wordfil om bindning med löpare g5.
Klicka här för att lyssna till en ljudfil om bindning med löpare g5.
Klicka här för att ladda hem en wordfil om när svart spelar kort och rockad och h6.
Klicka här för att lyssna till en föreläsning om när svart spelar kort och rockad och h6.

Strategi i vid mening

Här finner du material om schackstrategi. Jag väver in tankar som inte enbart gäller strategin på schackbrädet utan även vilka strategier som kan användas mot olika sorters motståndare. Strategi ska alltså förstås i vid mening. När jag talar om strategi tänker jag på hur våra trupper ska formeras och på mer långsiktiga målsättningar som inte främst baseras på konkreta varianter, utan istället på en djupare förståelsedimension i spelet.

Att bedöma styrkan i ett angrepp

Vi inleder med partier där ena partens styrkor är felplacerade vilket gör att den egna kungen inte kan försvaras. Det första partiet är hämtat från Sveriges synskadades schackförbunds 70-årsjubileumsturnering som spelades 10-12 november 2016.

Johansen-Magnusson 2016


Klicka här för att ladda hem ett dokument med det första partiet Kai Roger Johansen-Jörgen Magnusson. Ljudfilerna finner du nedan.
Kommentarerna till partiet är omfattande. Därför är de uppdelade på fem ljudfiler. Klicka här för att ladda ned den första.
Klicka här för att ladda ned den andra filen.
Klicka här för att ladda ned den tredje filen.
Klicka här för att ladda ned den fjärde filen.
Klicka här för att ladda ned den femte och sista filen till det här partiet.

Nylén-Magnusson 2016

Det andra partiet är hämtat från Allsvenskan 20 november 2016 och vi fortsätter diskussionen om hur angrepps styrka kan värderas.
Klicka här för att ladda hem ett dokument med partiet Anders Nylén-Jörgen Magnusson. Ljudfilerna finner du nedan.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 1.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 2.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 3.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 4.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 5.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 6.
Klicka här för att ladda ned ljudfil nummer 7.

Att lära sig av mästarna

Här finner du exempel på hur skickliga spelare har behandlat olika vanligt förekommande situationer i ett parti.


Klicka här för att lyssna till introduktionsföreläsningen.
Klicka här för att ladda ned en wordfil med det första partiet Botvinnik-Ragozin.
Klicka här för att lyssna till den första ljudfilen till Botvinnik-Ragozin.
Klicka här för att lyssna till den andra ljudfilen till Botvinnik-Ragozin.
Klicka här för att lyssna till den tredje ljudfilen till Botvinnik-Ragozin.
Klicka här för att lyssna till den fjärde och sista ljudfilen till Botvinnik-Ragozin.